Surse. Guvernul ar pregăti o nouă ordonanță a austerității: creștere mai mică pentru salariile profesorilor, libere în loc de bani pentru zilele de weekend lucrate de bugetari, amânarea majorării contribuției la pilonul II

07 Decembrie 2023, 17:03 (actualizat 08 Decembrie 2023, 07:36) Știrile TVR |

Și cum veștile proaste nu vin singure, noul proiect de ordonanță prevede ca bugetarii civili să primească libere, nu bani pentru zilele de sâmbăta, duminică lucrate. În plus, majorarea contribuției la pilonul II de pensii ar putea fi amânat cu doi ani.

Salariile profesorilor vor fi crescute cu 13 % din ianuarie și cu 7 la sută de la 1 august. Așadar, o majorare de doar 20% anul viitor, deși negocierile critice din timpul grevei prevedeau un procent mai mare. Noile prevederi apar în proiectul unei ordonanțe de urgență în care se propune și creșterea salariilor demnitarilor cu 5 %.

Nicolae Ciucă, liderul PNL: Pentru anul 2020 creșterea salarială pentru învățământ va fi de 20% (…Noi ne-am asumat să creștem salariul cu 30 la sută, în anul 2023 și cu diferența până la 50 la sută în 2024.

Cătălin Drulă, lider USR: Este încă unul dintr-o lungă serie de acte neconstituționale, Făcute de Guvernul Ciolacu. Această ordonanță, dacă vă uitați, la fiecare articol spune derogă de la legea cutare, derogă de la lege și iar derogă.

O altă noutate ar fi faptul ca bugetarii vor primi libere, nu bani pentru orele lucrate în weekend. Aceasta prevedere nu se aplica și bugetarilor militari.

O nemulțumire este legată și de propunerea ca majorarea contribuției la pilonul II de pensii private cu un punct procentual de la 1 ianuarie să fie amânată cu 2 ani.

Radu Crăciun, președinte Asociația Pensiilor Private: Este regretabil, pentru că până la urmă pilonul II, de-a lungul întregii sale existențe, din păcate, a beneficiat de o serie întreagă de amânări ale contribuției. Dacă graficul inițial s-ar fi respectat, activele pe care le avea Pilonul II și, deci, banii pe care cei opt milioane de participanți îi aveau, erau cu 50% mai mulți.

Alexandra Smedoiu, analist economic: Din păcate de suferit vor avea contribuabilii, pentru că suma acumulată în pensia lor privată, pe care o vor putea accesa la momentul pensionării, va fi mai mică.

Noua ordonanță îngheață toate sporurile, indemnizațiile și primele. Și eșalonează plata restanțelor salariale câștigate în instanță de către magistrați.

Proiectul elaborat de Ministerul de Finanțe a fost preluat de jurnaliști, pe surse.

După apariția în presă a acestui proiect, ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a scris pe pagina sa de Facebook:  Nu vom amâna creșşterea contribuției la Pilonul II de pensii, iar toate aceste speculaţii şi zvonuri nu ne aduc niciun beneficiu.

Source

Distribuie știrea