Toate paturile pentru bolnavii COVID din Iași sunt ocupate. Medici obosiți și dezamăgiți: Mă uitam la chipurile lor mirate, care cer ajutor sub masca de oxigen – oamenii ăștia n-au înțeles că e o boală reală?

Numărul bolnavilor de COVID în continuă creștere pune presiune pe sistemul sanitar, dar și pe psihicul celor chemați să-i salveze pe pacienți. Cadrele medicale spun că sunt obosite, dar mai ales dezamăgite de lipsa de responsabilitate a celor care refuză să se vaccineze. Mulți cer să nu mai lucreze în secţiile COVID-19, mai ales cei cu boli cronice, care sunt și mai expuși.

16 Septembrie 2021, 20:51 (actualizat 16 Septembrie 2021, 20:53) |

Toate paturile pentru bolnavii de COVID din Iași – 41 la ATI și alte 300 pentru forme medii ale bolii – erau ocupate astăzi la prânz.

Autorităţile caută soluții pentru a suplimenta locurile, dar cel mai greu este să rezolve problema personalului.

Angajații sunt obosiți și dezamăgiți. Numărul celor care ajung la terapie intensivă este dublu față de valurile pandemice anterioare. Cei mai mulți nu sunt vaccinaţi şi nu cred în boală.

Dr. LUMINIŢA BODRUN, medic la Serviciul de Ambulanţă:Mă uitam la chipurile lor mirate sub masca aceea de oxigen care cer ajutor, ne privesc foarte mirați și foarte speriați și mă gândesc – oare oamenii ăștia n-au înțeles că e o boală reală, de care trebuie să te ferești?„.

Dr. RADU CRIŞAN DABIJA – managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Iaşi:Este absurd și, efectiv, faptul că, după un an de zile, încă nu ne-am convins că celor vaccinați nici nu au rămas infertili, nici nu le-a crescut nimic în plus, nu le-a căzut nimic, n-au murit (…) din păcate, nu ne onorează ca societate„.

Cei care sunt pe baricade de luni întregi în lupta cu boala au făcut sacrificii pe care cei mai mulți dintre noi nu le știm.

Dr. RADU CRIŞAN DABIJA, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Iaşi:Stăteam izolat din cauza unui contact direct cu un coleg pozitiv, (…) chiar de Crăciun și Crăciunul l-am petrecut în garaj, uitandu-mă pe geam în casă unde erau soția și fetița mea„.

Anul acesta, aproape 100 de angajați din sistemul sanitar ieșean au cerut ajutor psihologic.

Dr. RALUCA PREPELIŢĂ, medic primar psihiatru la Institutul de Psihiatrie Socola din Iaşi: “Din punct de vedere psihiatric, al afecţiunilor mai des întâlnite pe partea de post-solicitare cu atacuri de panică, cu tulburări de somn, tulburări de alimentaţie, stare afectivă negativă. (…) Unii dintre dumnealor au accesat serviciile de psihoterapie individuală la colegii noştri”.

Numărul de cazuri noi de COVID din ultimele zile sunt similare celor înregistrate în a doua parte a lunii martie, adică în perioada de vârf a valului anterior.

Source

Distribuie știrea