Nordul Italiei se confruntă cu o criză industrială legată de automatizarea proceselor de producție. În nord-vest, această situație este mai evidentă din cauza dezangajării sectorului auto. Dar zona se diversifică treptat în sectoare foarte specializate și de calitate. Cel mai important dintre acestea este sectorul aerospațial, care oferă speranță și posibilități incredibile de dezvoltare în districtul Torino. Aici sunt cinci jucători importanți, de la Leonardo la Thales Alenia Space. Există 350 de companii și aproximativ 22.000 de lucrători implicați în marile programe ale agențiilor spațiale internaționale.
În Pinerolo, o provincie din Torino, există o companie care produce sisteme de fluide dinamice pentru Stația Spațială Internațională și viitoarea stație Cislunar. Această companie spațială din Torino a început cu o mașină de cafea pentru astronauți. Cincisprezece ani mai târziu, a realizat singurul satelit european de la bordul misiunii Artemis, care va readuce omenirea pe Lună. Dar această industrie își propune să meargă mult mai departe.
Giuseppe Russo, director al Centrului de Cercetare Luigi Einaudi: „Nu va fi un transfer de forță de muncă de la 1 la 1. Cu toate acestea, construcția de mașini pentru o lungă perioadă de timp a dat orașului și instituțiilor sale de învățământ ADN-ul potrivit pentru a gestiona procese tehnologice complexe. Acestea sunt acum necesare chiar și în domenii la care altădată nu s-ar fi gândit niciodată.”
Andrea Romiti, CEO la APR Enterprise: „De la așa-numitele cabinele „unmanned” ale viitorului, fără ghidare umană, la operațiunile logistice pentru a le folosi în agricultura de precizie. Mobilitatea evoluează, iar agenda europeană și guvernul se orientează către o industrie mai ecologică.
Alessandro Balossino, șeful unității de cercetare și dezvoltare de la Argotec: „Avem o tradiție îndelungată în domeniul spațial. Italia a fost a treia țară din lume care a trimis un satelit în spațiu și aproape nimeni nu știe acest lucru. Este, de asemenea, o țară care reușește să acopere singură întregul lanț de aprovizionare.”
Fulvio Boscolo, director general LMA: „Trebuie să punem în comun expertiza pe care o poate oferi fiecare unitate pentru a garanta un produs de excelență precum cel pe care îl cere piața pe care o reprezentăm astăzi.”
Industria aerospațială reprezintă o oportunitate pentru întreaga industrie italiană. Instituțiile locale și naționale colaborează cu Uniunea Europeană pentru a o valorifica. Un miliard și jumătate din Planul Italian de Redresare și Reziliență este alocat pentru viitorul oraș aerospațial din Torino. Un proiect de integrare a marilor industrii, a IMM-urilor, a cercetării și a educației, cu Politehnica și Universitatea, de la care se așteaptă 20 de mii de locuri de muncă suplimentare.