Trei studenți din Polonia au inventat plasturele inteligent, care anunță când rana s-a vindecat

Trăim într-o lume a obiectelor inteligente, de la telefoane și mașini, până la haine și acum plasturi medicali. Trei studenți polonezi au creat bandajul inteligent care te anunță când rana s-a vindecat. O realizare pentru care au primit și un prestigios premiu.

17 Noiembrie 2022, 20:40 (actualizat 17 Noiembrie 2022, 21:42) Știrile TVR |

Bandajul inteligent este creația a trei doctoranzi ai Universității Tehnologice din Varșovia.

Invenția lor le permite medicilor să monitorizeze procesul de vindecare al rănilor cronice fără să fie necesară îndepărtarea bandajului, lucru care de multe ori încetinește recuperarea.

TOMASZ RACZYNSKI, dezvoltator SmartHEAL: Rănile cronice sunt cele care se vindecă foarte greu şi este un proces care durează luni, uneori ani. Cu asemenea răni, de câte ori se îndepărtează bandajul, există riscul introducerii de noi patogeni, de noi infecţii, este afectat ţesutul, se încetineşte procesul de vindecare şi, foarte important, este foarte inconfortabil pentru pacient. Este dureros. Dar cu SmartHEAL poţi să vezi ce este sub bandaj fără să-l dai la o parte.

SmartHEAL, cum este botezat plasturele inteligent, măsoară nivelul de pH al rănilor, un indicator al vindecării. Iar prin intermediul unei antene minuscule transmite datele într-o aplicație utilizabilă cu un telefon mobil sau o tabletă.

DOMINIK BARANIECKI, dezvoltator SmartHEAL: Practic, invenţia noastră este bazată pe un sezor de pH intergat în structura plasturelui, iar acest senzor permite monitorizarea rănii şi informează dacă trebuie schimbat bandajul sau nu.

Invenția polonezilor se bazează pe o tehnologie folosită la scară largă în industria textilă, lucru care ușurează foarte mult producția de masă a acestui tip de bandaj inteligent.

Tinerii studenți au fost recompensați cu premiul internațional James Dyson acordat inovațiilor realizate de studenți, care vine și cu un câștig finanaciar de 35 de mii dolari.

Polonezii au spus că vor folosi acești bani pentru testele clinice și speră ca, după obținerea certificatelor de producție, să poată scoate la vânzare SmartHeal, nu mai târziu de anul 2025.

Source