Ucraina primeşte o tranşă de 2 miliarde de euro din programul de sprijin al Uniunii Europene

Ucraina primeşte încă o tranşă din programul de sprijin al Uniunii Europene. Este vorba de aproape 2 miliarde de euro dintr-un total de 33 pe care îi va primi în tranşe pe o perioadă de 4 ani. Sunt împrumuturi şi granturi condiţionate de anumite reforme pe care trebuie să le adopte guvernul de la Kiev. Aflat la Bruxelles, preşedintele Zelenski a semnat acordurile de securitate Uniunea Europeană – Ucraina.

Acordul va stabili pentru prima dată angajamentul tuturor celor 27 de state membre de a oferi Ucrainei un sprijin larg, indiferent de schimbările instituţionale interne. Pe lângă acest document, preşedintele Zelenski a semnat la Bruxelles acorduri bilaterale de securitate şi cu Estonia şi Lituania.

Zelenski: Trebuie să lucrăm la următorii pași. Întotdeauna spui că suntem prea rapizi, dar avem nevoie. Așa că vom discuta astăzi cu liderii despre asta, următorii pași și, bineînțeles, despre lucrurile urgente. Apărarea antiaeriană, asta e una.

Pe lângă acordurile de securitate, Kievul a primit şi o tranşă de aproape 2 miliarde de euro din fondul Facilitatea pentru Ucraina.

Fondul a fost aprobat la începutul anului, dar abia luna trecută Consiliul Uniunii a aprobat şi acordul cadru care stabileşte sarcinile guvernului ucrainean pentru redresare, reconstrucţie şi modernizare.

Distribuie știrea