Un judecător polonez a cerut azil politic în Belarusul vecin, ţară aliată Rusiei şi aflată în relaţii tensionate cu Polonia, provocând stupoare printre autorităţile de la Varşovia, relatează luni AFP.
„Vă rog să mă iertaţi pentru îndrăzneala mea, dar îmi permit să cer tutela şi protecţia preşedintelui (Aleksandr Lukaşenko) şi a Belarusului”, a declarat judecătorul Tomasz Szmydt la o conferinţă de presă desfăşurată la Minsk. „Aici este un preşedinte foarte înţelept”, a mai spus judecătorul polonez, făcând referire la Lukaşenko.
Într-un mesaj postat pe reţelele de socializare, Tomasz Szmydt a precizat că este judecător în cadrul Curţii administrative regionale de la Varşovia şi că a decis să-şi părăsească ţara natală din cauza unui „dezacord politic” cu noua putere de la Varşovia reprezentată de coaliţia pro-UE condusă de premierul liberal Donald Tusk.
„Protestez faţă de autorităţile poloneze, care, sub influenţa SUA şi a Marii Britanii, duc ţara spre război. Poporul polonez doreşte pace şi relaţii de bună vecinătate cu Belarus şi Rusia”, îşi mai motivează el decizia de a-şi părăsi ţara, făcând referire la sprijinul pe care Polonia îl oferă Ucrainei în războiul cu Rusia.
Într-un interviu acordat agenţiei ruse Ria Novosti, judecătorul transfug spune că a fost ameninţat în Polonia cu acţiuni penale într-o „afacere de spionaj înscenată”.
Polonia nu exclude ideea de a trimite trupe în Ucraina. „Nu-i vom arăta lui Putin ce cărţi avem”
Polonia nu respinge ideea de a trimite trupe în Ucraina și salută viziunea strategică a președintelui Franței.
El este considerat un apropiat al partidului naţionalist-conservator Lege şi Justiţie (PiS). Acest partid, care a guvernat Polonia opt ani la rând, a trecut la sfârşitul anului trecut în opoziţie după ce a pierdut majoritatea în urma alegerilor din octombrie. De atunci, între actuala şi fosta putere se dă o luptă politică ce are ca principale mize justiţia şi presa.
„Sincer, sunt şocat”, a reacţionat ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski după ce a aflat ce a făcut respectivul judecător. „Am mai avut în trecut un trădător într-un caz similar”, a amintit el, referindu-se la un soldat polonez, Emil Czeczko, care în 2021 a dezertat în Belarus, iar în martie 2022, conform autorităţilor de la Minsk, a fost găsit mort.
Polonia anunţă că a fost şi ea vizată de atacuri cibernetice atribuite Rusiei, pe care le condamnă
Polonia a anunţat că a fost la rândul său vizată de presupuse atacuri cibernetice atribuite unui grup rus numit APT28 – care ar mai fi vizat şi Germania şi Republica Cehă – şi a condamnat aceste atacuri.
Curtea administrativă regională de la Varşovia a emis un comunicat în care afirmă că judecătorul Tomasz Szmydt nu şi-a informat superiorii asupra intenţiei de a demisiona.