Un muncitor care săpa o groapă într-un cimitir din Alba, cu un buldoexcavator, a dat peste un sarcofag vechi de 1.700 de ani și l-a făcut bucăți

Un sarcofag roman, vechi de 1.700 de ani, a fost grav deteriorat în timpul unor săpături pentru un mormânt în Cimitirul Central din Alba Iulia. Pentru că a fost scos din groapă în bucăți, cu un buldoexcavator, specialiştii vor trebui să restaureze monumentul.

02 Martie 2023, 19:44 (actualizat 02 Martie 2023, 21:03) Știrile TVR |

Mecanicul de pe utilajul de săpat care a scos din pământ sarcofagul din calcar nu și-a dat seama că la mijloc ar putea fi vorba despre o mare descoperire arheologică şi nu a anunţat conducerea cimitirului.

Ion Bogdan, administratorul cimitirului: Urmează să încărcăm acele bucăți, să punem la dispoziția muzeului un autovehicul cu care să le transportăm în locul indicat de dânșii.

Autoritățile din domeniu spun că în Legea construcțiilor, gropile din cimitire sunt excluse din lista lucrărilor care au nevoie de aviz din partea arheologilor.

Matei Drambarean, director Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Național Alba: Totuși, legislația generală prevede. Avem măsuri pe care, dacă le aplicăm, putem să oprim o distrugere arheologică. Respectiv, în timpul executării lucrărilor, în situația în care se descoperă vestigii arheologice, se opresc imediat lucrările și se anunță fie primăria, fie Direcția județeană de cultură, fie Muzeul național al Unirii. Din păcate, acest lucru nu a fost respectat.

În Alba Iulia, în afară de cimitirul central mai există încă patru cimitire sub care ar putea să existe situri arheologice. De altfel, ținând cont de faptul că în Alba Iulia există cel mai mare oraș al provinciei Dacia Romană, ar putea să existe situri arheologice și în perimetrele care sunt protejate de lege, cum sunt unitățile militare.

Sarcofagul găsit este singurul care a aparținut unei familii de rang înalt din orașul roman Apulum. Arheologii spun că este o descoperire extrem de importantă pentru cunoașterea modului în care se desfășura viața în secolele 3-4 în Dacia.

George Bounegru, arheolog, Muzeul Unirii Alba Iulia: Inscripția este îngrijit lucrată. Sunt fragmente din cele care se văd la fața locului cu decor sculptural frumos, cu chipul Gorgonei Medusa, un personaj mitic cu rol apotropaic cu rol de apărare a sufletului defunctului împotriva răufăcătorilor.

Poliția a deschis un dosar penal in rem pentru stabilirea infracțiunilor și identificarea vinovaților.

Source

Distribuie știrea