Uniunea Europeană pregătește sancțiuni economice împotriva Belarusului: excluderea din sistemul bancar SWIFT a trei bănci, restricții asupra sectorului maritim și a criptomonedelor

Restricții asupra sectorului maritim rus și a criptomonedelor, precum și excluderea din sistemul bancar SWIFT a trei bănci din Belarus, sunt doar câteva dintre măsurile incluse în noul pachet de sancțiuni. Uniunea Europeană a inclus pe lista neagră noi nume ale unor oligarhi și lideri ruși care vor avea noi restricții de călătorie și active înghețate.

Josep Borrell, șeful diplomației europene: „Vă anunţ că în acest moment este pregătit un nou pachet de sancţiuni studiat de statele membre, care include mai mult de o sută de oficiali din diverse eşaloane guvernamentale şi nomenclatura rusă şi alte sancţiuni economice.

Pe de altă parte, Uniunea Europeană nu este pregătită încă să ia o decizie legată de o eventuală oprire a importurilor de petrol rusesc, la fel și în cazul gazului.

Mark Rutte, premierul olandez: Nu voi pleda pentru tăierea petrolului şi gazului care vin din Rusia, pentru că nu e posibil. Avem nevoie de aceste provizii. Acesta este adevărul care deranjează, dar putem face mai mult pentru a atinge obiectivele noastre de curăţare a economiilor noastre.

Șeful diplomației europene le-a cerut însă europenilor „să dea căldura mai încet în locuinţe”, pentru că trebuie „plătit un preţ” pentru „tăierea cordonului ombilical” care uneşte economia UE de cea rusă, în contextul războiului din Ucraina.

Rusia furnizează către Uniunea Europeană circa 40% din gazul necesar și aproape un sfert din țiței.

Source

Distribuie știrea