UPDATE Decizia în cazul extrădării Elenei Udrea în România a fost amânată pentru 18 mai

Elena Udrea va afla pe 18 mai dacă va fi extrădată din Ungaria în România, după ce magistraţii Curţii de Apel de la Sofia au amânat decizia. Elena Udrea a depus o contestație faţă de hotărârea prin care Tribunalul din Blagoevgrad a admis extrădarea sa în România.

10 Mai 2022, 12:11 (actualizat 10 Mai 2022, 14:35) Știrile TVR |

Elena Udrea, în fața instanței din Bulgaria

UPDATE Potrivit surselor TVR, decizia în privința extrădării Elenei Udrea, care ar fi trebuit să fie luată azi, a fost amânată pentru 18 mai.

_______________________________________________________

Potrivit corespondentului TVR Marius Popescu, Elena Udrea va fi prezentă în sala de judecată, după ce la precedentul termen de judecată a preferat să nu vină.

Dacă Elena Udrea va fi extrădată, conform acordului cadrului european, Bulgaria are la dispoziție 10 zile pentru trimiterea Elenei Udrea în România.

Pe de altă parte, dacă judecătorii vor considera că Elena Udrea nu trebuie să fie extrădată în țara noastră, atunci ea va fi liberă să plece oriunde.

Între timp, și magistrații din București vor să o audieze pe Elena Udrea într-un alt dosar, în care este acuzată de spălare de bani și trafic de influență. Este vorba despre un dosar care se judecă încă pe fond, dosarul Hidroelectrica, în care judecătorii Curții de Apel au emis un mandat european de anchetă tocmai pentru că, susțin ei, nu au putut să o localizeze pe Elena Udrea, nu știu cu exactitate unde este încarcerată.

Din informațiile pe care le avem, se află în arest preventiv la Blagoevgrad și acest mandat european le permite judecătorilor ca, în momentul în care știu unde se află Elena Udrea, evident în custodia autorităților din oricare țară din spațiul european, să o poată audia, să facă o solicitare către autoritățile din țara respectivă și să efectueze audierea prin videoconferință. Acest lucru se poate schimba în funcție de decizia judecătorilor de la Sofia.

Elena Udrea a fost condamnată definitiv de Înalta Curte de Casație la  6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute. La începutul lunii aprilie, a fugit din România, chiar înainte ca Instanţa supremă să confirme condamnarea. A fost prinsă de poliția bulgară în apropiere de granița cu Grecia. Justiția bulgară a decis ca Udrea să fie arestată preventiv.

Source