Urmările cutremurului din Oltenia – clădiri avariate, expertize, activități suspendate, pacienți externați din spitale pe propria răspundere

Reactivarea zonei seismice din Oltenia îi surprinde pe specialiști și, mai ales, a adus panică pe locuitorii din zonă. Cutremurul cu magnitudine 5.7 a fost al doilea care i-a speriat pe oameni în 24 de ore. S-a simțit în peste 20 de localități din cinci județe. Și au fost avariate mai multor clădiri – inclusiv biserici și instituții publice. Prefectura şi Consiliul Judeţean Gorj și-au suspendat activitatea. La fel și toate instituțiile din subordine, dar şi Primăria Tg Jiu. Autoritățile evaluează pagubele și vor stabili măsuri pe baza rapoartelor făcute de experți. Mai mult, seismul de marți a fost urmat de peste 160 de replici.

15 Februarie 2023, 17:20 (actualizat 15 Februarie 2023, 19:13) Știrile TVR |

Oamenii au trăit clipe de coșmar. Mulți povestesc că nu au știut cum să reacționeze și s-au îngrămădit să iasă din clădiri.

Două persoane au fost rănite în timpul seismului: un bărbat lovit de o bucată de tencuială și o femeie care a alunecat în casă și a suferit o fractură la coloană.

La spital au ajuns și mulți oameni care au avut probleme din cauza panicii, dar nimeni nu a avut nevoie de internare. Iar aproape 30 de pacienți care se aflau în saloane ale spitalului din Târgu Jiu au cerut să fie externate pe propria răspundere. Multe dintre acestea, mămici cu copii internați la pediatrie.

În urma cutremurului, zeci de clădiri din Gorj au fost afectate – au apărut fisuri, a căzut tencuiala sau bucăţi din coşurile de fum. Printre ele, două biserici, dar și instituții publice care funcționează în clădiri foarte vechi.

Elevii din Gorj sunt această săptămână în vacanță, iar autoritățile încep verificări amănunțite la toate instituțiile de învățământ din judeţ.

La Turnu Severin, locatarii unui imobil vechi şi degradat se tem că acesta s-ar putea prăbuși. Oamenii spun că pereții au și fisuri mai vechi. Primăria, care este proprietarea imobilului, spune că nu există pericol și se va face o expertiză.

Autoritățile atrag atenția că este foarte important ca populația să știe cum să reacționeze în timpul unui cutremur.

Campania “Nu tremur la cutremur” va fi difuzată din nou începând de luni pe toate 30 de posturi de televiziune pentru informarea populației asupra modului de reacție în caz de seism. Date despre ce trebuie făcut înainte, în timpul sau după un cutremur se pot afla și din aplicația Departamentului pentru Situații de Urgență.

Source

Distribuie știrea