Medicii de familie intră greu în hora vaccinării. Birocrația este de vină, spun oficialii. Trebuie găsite urgent soluții pentru că populația României, care trăiește la sat, numără câteva milioane. Nu toți acești oameni au cum să ajungă la oraș ca să se imunizeze. Pe de altă parte, un medic de familie din Botoșani le-a demonstrat tuturor că cine vrea, poate. A organizat un maraton de vaccinare chiar în sat.
Campania de vaccinare organizată în comună Răchiţi din județul Botoșani a avut ecouri până la București. În 3 zile au fost imunizați 180 de săteni. Oamenii au fost convinși să se vaccineze de medicul de familie și de primar, care au bătut din poartă în poartă.
Centrul de imunizare a fost amenjat în căminul cultural. Pentru oamenii din sate mai îndepărtate autoritățile au asigurat și transport, iar pe cei bolnavi ori în vârstă, medicul i-a vaccinat la domiciliu.
În alte locuri însă, vaccinarea în cabinetele medicilor de familie merge lent. Nici jumătate dintre cei 3000 de medici de familie înscriși în campanie nu vaccinează încă.
Datele oficiale arată că 1.403 medici de familie au primit până acum aproape 65.000 de vaccinuri Johnson & Johnson, Moderna și AstraZeneca.
Județele Timiș, Dâmbovița, Călărași, Dolj plus Capitala sunt în topul clasamentului, cu peste o mie de persoane vaccinate în cabinetele medicilor de familie. În mediul rural, fruntașe sunt județele Călărași, Dâmbovița, Timiș, Dolj, Bihor.
În orașe, oamenii au la îndemână mai multe variante. De la centre clasice, la cele de vaccinare din mașină și la maratoane la spitale în care te poți imuniza oricând. Astfel că autoritățile își păstrează țintele de vaccinare.
„Putem să atingem țintă de 5 milioane de vaccinați, dar nu ăsta e obiectivul, să atingem o cifră. Obiectivul e să depășim pandemia. și nu putem face asta decât prin vaccinare. De la 1 iunie vor exista relaxări”, a declarat azi prim-ministrul României, Florin Cîțu.
România a depășit recent pragul de patru milioane de persoane vaccinate.