Viaţa în Gaza. Palestinienii nu îşi mai permit nici măcar produsele esențiale. Oficialii arată cu degetul către Egipt

Ca în orice conflict armat, în timp ce unii pierd agoniseala de o viață, îşi pierd rudele, copiii, părinții și bunicii, alții încearcă să profite. Care este situația în Gaza.

Cei de la context.ro, care ii citează pe jurnaliștii implicați în Proiectul de Raportare a Crimei Organizate și a Corupției, susțin că prețurile au explodat în enclava de la Marea Mediterană. Se pare că totul are legătură cu afaceriștii egipteni, care au monopol în zona Rafah, iar de la izbucnirea războiului au tot mărit prețurile pentru produsele care ajung în zona de conflict.

Palestinienii nu îşi mai permit nici măcar produsele esențiale.

Datele arată că înainte de război 1 kg de roșii de exemplu costa undeva la 30 de cenți americani, iar acum aceleași roșii ajung și 5 dolari kg. 3 kg de zahăr nu costau înainte de război mai mult de 2,5 dolari, iar acum valorează și 22 de dolari, adică de aproape 10 ori mai mult. Un pui costă 21 de dolari de la 3 dolari înainte de război și un cofrag cu ouă ajunge să valoreze și 20 de dolari, de mai puţin de 3 dolari pe timp de pace.

Oficialii arată cu degetul către Egipt, dar sub rezerva anonimatului și susțin că încearcă să implementeze un sistem care să controleze prețurile și îi acuză pe comercianți că încearcă să eludeze controalele lor pentru a percepe prețuri mai mari.

Iar comercianții care au vorbit cu jurnaliștii angrenați în Proiectul de Raportare a Crimei Organizate și a Corupției au declarat că autoritățile conduse de Hamas nu plătesc un preț corect pentru transporturile lor, nu controlează în mod corespunzător prețurile la punctele de vânzare și astfel permit ca piața neagră să înflorească.

Se pare că situația e din ce în ce mai grea pentru palestinieni din enclavă, iar în acest moment cei mai mulţi se bazează pe ajutoarele umanitare, inclusiv cele venite pe cale aeriană.

Distribuie știrea