„Vreau un abecedar pentru Italia!” O rețea care falsifica documente a fost anihilată de polițiștii de la Serviciul Rutier Ilfov

Zeci de permise auto, caziere judiciare și documente de înmatriculare au fost falsificate de un individ care făcea parte dintr-o grupare care a reușit ani de-a rândul să se ascundă de anchetatori. A falsificat inclusiv displome de bacalaureat sau universitare și toate documentele au fost folosite de cei care le-au cumpărat. Și falsificatorul, și intermediarii au fost prinși de polițiștii Serviciului Rutier Ilfov.

11 Ianuarie 2022, 18:13 (actualizat 11 Ianuarie 2022, 19:19) |

Așa cum se întâmplă de multe ori, suspiciunile au apărut după o verificare de rutină în trafic.

Permisele de conducere false fuseseră obținute de la un individ care ținea legătura cu falsificatorul real.

În timpul anchetei, polițiștii ilfoveni au stabilit că intermediarul Cristian Dinu, zis Turcu, ar fi înmatriculat ilegal 54 de autoturisme și ar fi vândut 88 de polițe de asigurare contrafăcute.

El este cercetat și într-un alt dosar legat tot de falsuri: în județul Dâmbovița, susțin surse judiciare, ar fi înmatriculat sute de mașini, tot cu documente contrafăcute.

Actele au fost falsificate de Adrian Vlăsceanu, zis Pește. El ar fi contrafăcut inclusiv diplome de bacalaureat, adeverințe profesionale și caziere judiciare, potrivit surselor judiciare.

Un român în căutare de lucru în Franța avea nevoie de o adeverință care să ateste faptul că, timp de 17 ani, lucrase la o companie de pază și protecție din țara noastră. Acolo dorea să se angajeze la o firmă cu profil cu similar. Un altul, în Capitală, dorea să se angajeze la o firmă de taximetrie dar, pentru că avusese probleme cu legea, avea nevoie de un cazier judiciar curat. L-a obținut prin intermediul falsificatorului.

Un permis auto fals costa 300 de euro și un cazier contrafăcut, 150 de euro.

Cei care primeau comenzile și vindeau documentele false foloseau un limbaj codificat în relația cu clienții și, de exemplu, așa cum reiese dintr-o interceptare audio, permisul de conducere era numit ‘abecedar’.

Dialog client-intermediar:

  • -Vreau un abecedar pentru Italia!
  • -Din ce an?
  • -Anul 2015.
  • -Ai poză şi numele?
  • -Îti trimit şi poză.Vreau pe numele ăsta… R.B.

Liderul grupării și falsificatorul au fost prinși de polițiștii Serviciului Rutier Ilfov.

Primul este arestat la domiciliu, iar al doilea este cercetat sub control judiciar. Nu a fost arestat preventiv pentru că faptele de care este acuzat sunt pedepsite cu închisoare până la 5 ani.

Dan Antonescu, expert criminolog: Stau şi mă gândesc cam ce va simţi un judecător atunci când va afla că cel pentru care el a dispus cercetarea sub control judiciar este, într-un fel sau altul, coautor la o faptă care a dus la pierderea unei vieţi omeneşti. Dau un exemplu simplu. Persoana care a primit acel permis de conducere a produs un accident rutier în urma căruia cineva şi-a pierdut viaţa.

În dosar au mai fost reținuți un alt membru al grupării care racola clienți dar și un beneficar al unei înmatriculări ilegale.

Aceiași polițiști ilfoveni, în urmă cu 6 luni, au mai reușit anihilarea unei alte grupări de falsificatori de înscrisuri oficiale.

Source

Distribuie știrea