Vreme anormal de caldă în Europa. Multe stațiuni de schi s-au închis, în lipsa zăpezii

Turismul de iarnă din Europa riscă să intre în criză. Pentru că lipsește zăpada, multe stațiuni de schi s-au închis. În plus, temperaturile deosebit de ridicate din Europa, din aceste zile, pot compromite recoltele. Vremea de primăvară ne afectează și sănătatea.

05 Ianuarie 2023, 19:41 (actualizat 05 Ianuarie 2023, 20:02) Știrile TVR |

AUSTRIA

Temperaturile de primăvară pot antrena probleme uriașe în agricultură și nu numai. Încurajate de căldură, plantele îmbobocesc, iar apoi, dacă vine frigul, vor îngheța. Astfel, se compromit recolte și se dă peste cap întreg ecosistemul. Și noi, oamenii, avem de suferit, din cauza temperaturilor anormal de ridicate pentru această perioadă.

Andrea Dungl-Zauner, medic: Aceste schimbări ne afectează metabolismul hormonal. Apar dureri de cap, migrene, probleme cardiovasculare, insomnii şi oboseală.

Agenția spațială europeană a difuzat imagini cu pârtiile de schi din câteva țări din anii anteriori și imagini de acum. Diferența e vizibilă – zăpada e tot mai puțină.

ELVEȚIA

În Elveția s-au închis câteva stațiuni de schi. Temperaturile au ajuns la 20 de grade, iar zăpada naturală lipsește aproape complet.

“Față de anul trecut, gradul de folosire a pârtiilor e cu 35-40% mai mic”.

SLOVACIA

Și în Slovacia s au închis câteva stațiuni. De Crăciun a fost ceva zăpadă, turiștii au profitat, dar de câteva zile, temperatura a urcat la 10 grade.

“Condițiile nu mai sunt prielnice pentru schi. Așteptăm să se răcească vremea și să ningă”.

CROAȚIA

Și în Croația sunt temperaturi deosebit de blânde pentru ianuarie. Turismul are de suferit, iar la unele concursuri, programate demult, s-a recurs la zăpada artificială.

BOSNIA și HERȚEGOVINA

În Bosnia, ar fi trebuit să fie mare aglomerație în această perioadă a anului pe pârtiile de pe muntele Jahorina, unde a avut loc olimpiada de iarnă din 1984. Însă totul e pustiu, pentru că nu e zăpadă, iar vremea e ca de primăvară.

Source

Distribuie știrea