Rusia ar fi desfășurat trupe de protecție radiologică la cea mai mare uzină chimică din Crimeea

Rusia a desfăşurat trupe de protecţie chimică, biologică şi radiologică la uzina ‘Krâmski titan’ din Armiansk, oraş situat în nordul peninsulei Crimeea, anexată de Moscova în 2014, relatează numeroase media ucrainene, între care RBC.ua şi Krîm.Realii – serviciu al Radio Europa Liberă (RFE/RL) pentru Crimeea – citând Centrul ucrainean pentru rezistenţa naţională de pe lângă armata ucraineană.

05 Ianuarie 2023, 19:39 (actualizat 05 Ianuarie 2023, 19:42) Știrile TVR |

Materiale nucleare și radiologice / FOTO: Autor: LIVIU SOVA Credit: AGERPRES/ FOTO, foto.agerpres.ro

Nu se ştie deocamdată în ce scop au fost desfăşurate aceste trupe, însoţite de echipamente. Experţi ai Centrului ucrainean pentru rezistenţa naţională afirmă că ar putea fi vorba de exerciţii sau de un ordin al comandamentului trupelor de ocupaţie din peninsula anexată.

În orice caz, aceştia îi îndeamnă pe locuitorii din Armiansk să se abţină temporar de la plimbări în aer liber.

În acelaşi timp, Centrul pentru rezistenţa naţională subliniază că prezenţa militarilor ruşi la instalaţii ale industriei chimice reprezintă o încălcare a dreptului internaţional umanitar.

Direcţia principală de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR) informase anterior că Rusia relochează trupe în nordul Crimeei pentru a-şi consolida controlul asupra teritoriilor ocupate în Ucraina.

În acelaşi timp, serviciile secrete ucrainene consideră că Federaţia Rusă ar putea lua în considerare Crimeea ca rampă de lansare a unor ‘provocări nucleare’ împotriva Ucrainei, notează agenţia de presă Ukrinform.

Rusia ar dispune în Crimeea de vectori purtători de arme nucleare terestre, aeriene şi maritime, potrivit unui purtător de cuvânt al GUR, Andrei Cerniak, citat de Krîm.Realii.

Armata rusă nu a comentat deocamdată aceste informaţii, notează publicaţia menţionată.

Anterior, un alt purtător de cuvânt al GUR, Andrei Iusov, declarase pentru postul de televiziune ucrainean Freedom că Kremlinul ar putea organiza ‘provocări nucleare’ dinspre teritoriul Crimeii şi al Belarusului.

„Da, există informaţii că Putin ia în considerare Crimeea ocupată şi teritoriul Belarusului pentru astfel de provocări. Toate aceste informaţii sunt urmărite, există informaţii în acest sens, aşa că nu va fi o surpriză”, a declarat Iusov, citat de agenţia de presă Ukrinform.

Potrivit acestuia, Kremlinul înţelege clar că o astfel de mişcare va fi ultima pentru regimul lui Vladimir Putin. „Dacă o vor face, va fi doar mai rău pentru ei”, a adăugat el, conform media ucrainene citate.

Sursa: Agerpres

Source

Distribuie știrea