Washington: Israelul trebuie să-i permită şefului UNRWA să intre în Fâşia Gaza

SUA au afirmat marţi că Israelul trebuie să-i permită şefului agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) să intre în Fâşia Gaza, transmit AFP şi Reuters.

„Estimăm că ar trebui autorizaţi să viziteze terenul de operaţiuni al UNRWA, inclusiv din Gaza, şi vom continua să lucrăm cu guvernul israelian pentru a aproba rapid toate vizele solicitate pentru angajaţii ONU şi ai ONG-urilor”, a declarat presei Vedant Patel, purtător de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat.

Comisarul general al UNWRA, Philippe Lazzarini, a declarat luni presei la Cairo că intenţiona să meargă la Rafah via Egipt, dar a fost informat că „intrarea sa nu este autorizată”.

La finalul lunii ianuarie, Israelul a acuzat 12 angajaţi ai UNRWA de participare la atacul terorist de amploare comis de mişcarea Hamas în sudul Israelului pe 7 octombrie. La scurt timp, ţări occidentale, printre care cei mai mari donatori, SUA şi Germania, şi-au suspendat plăţile către UNRWA.

Aproape întreaga populaţie civilă din Fâşia Gaza se bazează pe UNRWA pentru acoperirea necesarului de alimente, apă şi medicamente.

Luni dimineaţa, un purtător de cuvânt al guvernului israelian, Avi Hyman, a reiterat acuzaţiile la adresa agenţiei ONU, afirmând că unii dintre angajaţii acesteia au „participat activ la masacrul din 7 octombrie”.

Distribuie știrea