Ziua europeană a înghețatei artizanale. Ce beneficii are acest desert pentru sănătate

Desertul după care se topește întreaga lume este sărbătorit în data de 24 martie în toată Europa. Înghețata este singurul aliment de pe bătrânul continent care are o zi dedicată, recunoscută și de Parlamentul European. Este un produs creat de italieni, dar cei mai mari consumatori sunt neozeelandezii, care se răsfață anual cu 28 de kg pe cap de locuitor. Cele mai noi studii au arătat că înghețata artizanală poate aduce beneficii sănătății: stimulează creierul.

Cuvântul „gelato” ne duce cu gândul la un desert păcătos, plin de grăsimi.

Gelatierii au demonstrat însă că înghețata poate fi preparată în așa fel încât să se ajungă la un echilibru nutrițional, nu să însemne doar calorii.

Adriano Colle, proprietar de gelaterie în Germania: În țările nordice de exemplu, părinții merg să își ia copiii de la școală și în loc să îi ducă să mănânce într-un fast-food, intră într-o gelaterie și mănâncă un con sau o cupă de înghețată, pentru că avem un aport echilibrat de proteine, carbohidrați și grăsime.

Citește și: Concurs pentru îngheţata dedicată Olimpiadei de iarnă 2026, la un târg specializat din Italia. Au participat și producători din România

Mai mult, ultimele studii arată că înghețata aduce beneficii sănătății. În cazul bolnavilor de Alzheimer stimulează deglutiția și crește nivelul de serotonină.

Domenico Nuzzo, cercetător în cadrul Consiliului Național al Cercetării: Combinând moleculele de origine naturală, care au efect neuroprotector, împreună cu o potrivită stimulare olfactivă și gustativă, putem să venim în ajutorul unor patologii neurodegenerative, precum Alzheimerul. Și la pacienții oncologici, de altfel, înghețata stimulează producția de serotonină, care este un antidepresiv natural, deci folosirea înghețatei preparată bine poate fi de ajutor și în meniul din spitale.

În ultimii ani, gelatierii au început să propună înghețata fără ingrediente de origine animală, cea proteică sau înghețata sărată.

600 de gusturi răsfață papilele gustative în întreaga lume.

CITEȘTE ȘI: Sortimente de înghețată sărată, trend culinar în restaurantele din străinătate, prezentate și degustate în Italia, la cel mai important târg de profil din lume

Surprinzător, italienii consumă aproximativ 2 kg pe an pe cap de locuitor, puțin față de media din alte țări.

Mult mai multă înghețată se mănâncă în Germania sau în țările nordice, însă recordul îl deține Noua Zeelandă. Anual, fiecare locuitor se bucură în medie de 28 de kg de înghețată. Pofticioși sunt și americanii, cu 20 kg pe an, iar locul trei este al australienilor, cu 18 kg pe an.

Distribuie știrea