Garda de Mediu Constanța a amendat municipalitatea cu o sută de mii de lei după ce a descoperit că zona de depozitare din port, unde ar fi trebuit duse de către primărie doar resturi din construcții, a devenit o veritabilă groapă de gunoi. Edilul spune că vă contesta sancțiunea. El a explicat că este posibil că gunoaiele ieșite la suprafață să fie mai vechi, fară legătură cu protocolul avut cu administrația porturilor.
De mai bine de 20 de ani, Primăria Constanța duce gunoi pe o suprafață de 2 ha, pe baza unui protocol încheiat în 2001 cu Administrația Porturilor Maritime. Teoretic deșeuri din construcții. Practic – de toate – așa cum au constatat repezentanții Gărzii de Mediu.
Specialiștii se tem că solul a fost contaminat din cauza deșeurilor. Posibil chiar și apa mării. Acum se fac verificări pentru a se stabili impactul pe care l-a avut nerespectarea condițiilor din protocol. În mod normal, mașinile care transportau deșeurile ar fi trebuit să fie verificate.
Steluța Popescu, comisar Garda de Mediu Constanța: Cantitățile care ajungeau aici nu erau cuantificate. Doar volumetric. Nu se înscriau într-un registru și nu se ținea o evidență. Aici au ajuns și deșeuri din alte zone ale județului Constanța.
În urma descoperirii acestor nereguli, Primăria Constanța a fost amendată cu o sută de mii de lei. Totodată, au fost sesizate și organele de cercetare penală, mai ales că lipsesc anumite documente. Municipalitatea face propriile verificări în acest caz, iar edilul spune că va contesta amenda.
Vergil Chițac primar Constanța: Cred că a fost insuficient de clar întocmită situaţia cu ce anume este permis să se depoziteze și ce nu este permis. Cert e că situaţia e destul de dificilă. De unde plăteam, ca să transportăm deşeurile inerte acolo, în port, 6 lei pe tonă, acum vom plăti mai mult de 60 de lei pe tonă.
Autoritățile au identificat doi operatori pentru a prelua deșeurile din construcții, însă la distanță mare, în Ovidiu și Costinești.
Primarul speră că situația să se rezolve repede pentru că altfel unii vor ajunge să arunce resturile în diverse zone, pentru a evita costurile foarte mari.