La fiecare 30 de ore, în România, un copil cade în mâinile traficanților de persoane, cu sprijinul sau știrea familiei și comunității. Este concluzia cutremuratoare a specialistilor organizatiei Justice and Care, care au constatat că există o strânsă legatura între minorul exploatabil, familia lui si traficant. Uneori, cel din urma este chiar membru al familiei extinse dar si parte a unei retele de exploatare a persoanelor. Mediul rural este cel din care se recrutează cele mai multe victime.
Numărul minorilor traficați mai ales pe piața neagră a sexului e în creştere. Copii de 14-15 ani sunt implicaţi în producerea de filme deochiate sau în acte sexuale cu necunoscuţi, contra unor sume de bani. Cercetarea realizată de organizația Justice and Care, cu precădere în mediul rural, arată că familia e de multe ori la curent cu ce se întâmplă.
Prin telefon, MĂDĂLINA TURZA, director executiv Justice and Care: Familia este absolut de acord ca fetița lor, adolescenta să își folosească imaginea pe internet cu scopuri sexuale, să plece de acasă câteva zile și să plece la oraș și să se întoarcă cu niște bani. Toate lucrurile acestea fiind acceptate nu numai de familie ci și de comunitate.
Cifrele oficiale arată și sute de cazuri de copii mai mici de 13 ani care ajung victime ale traficanților, dar ele sunt departe de a reflecta realitatea.
Modul în care exploatarea se derulează naște situații greu de înțeles chiar și pentru investigatori și psihologi.
MIHAELA DRĂGUŞ – purtător de cuvânt ANITP: După ce forțele de poliție au prins rețeaua, au salvat victimele, de multe ori acele victime nu se simt salvate. Din contră, se simt smulse de lângă partener, de lângă iubitul care îi promisese o viață bună și prima reacție e de respingere a autorităților, de negare a situației de trafic.
Astfel de cazuri apar în urma manipulării eficiente practicate de membrii grupărilor criminale. E nevoie de muncă sustinuță a specialiștilor pentru ca efectele să dispară. Autorii cercetării au realizat și profilul victimei minore.
MĂDĂLINA TURZA, director executiv Justice and Care: Vorbim de o fată de 14-16 ani unde observăm o hipersexualizare comportamentală și vestimentară și familia o percepe ca pe o maturizare a copilului și nu ca pe o vulnerabilitate. Dacă fata lor pleacă cu o persoană necunoscută undeva, nu pare nimic în neregulă.
Specialiștii spun victimele și familiile lor câstigă foarte puțini bani. În schimb, traficanții obțin sume uriașe. Estimările arată că, anual, cifra de afaceri la nivel mondial, a grupărilor de trafic de persoane, ar fi de aproape 150 miliarde de dolari. O soluție aplicabilă si în România ar fi depistarea și blocarea banilor negri, cum ajutorul unor instituții dedicate.
LIDIA MOISE – analist economic: Trebuie să colaboreze toate instituțiile inclusiv fiscul care, în opinia multor specialiști, ar trebui să aibă o divizie specializată care să lucreze cu divizii din poliție, procuratură, servicii și să colaboreze cu alte țări de unde de fapt de multe ori vin acei bani.
La numărul de urgență 119 se pot semnala cazurile de abuz asupra copiiilor. Iar numărul Telverde 0800 500 333 este destinat victimelor violenţei domestice.