Legumicultorii din sudul țării pregătesc noile culturi de roșii extratimpurii. În Olt, solariile sunt pline de plante în floare, iar fermierii speră să ajungă cu primele lădițe de trufandale încă de la sfârșitul lunii martie. Programul „tomata” atrage tot mai mulți agricultori, însă cei care au solarii încălzite spun că au cheltuieli foarte mari și că ar avea nevoie de mai mult sprijin din partea statului față de cei care cultivă legumele în spații neîncălzite sau deschise.
Milian Papa, legumicultor din localitatea Tia Mare, județul Olt, are un hectar de solarii. Jumătate dintre acestea sunt încălzite, așa că a putut să însămânțeze roșii încă de la jumătatea lunii noiembrie.
Milian Papa, legumicultor Tia Mare, Olt: Anul acesta și anul trecut ne-am axat mult pe tomate. Roșiile sunt puse de pe 4 ianuarie. Să zicem că suntem cu un pas înaintea celorlalți.
În această perioadă, legumicultorii supraveghează cu atenție culturile de roșii extratimpurii din solariile încălzite.
Vladimir Voinea, legumicultor din Izbiceni, Olt: Sunt un soi bulgăresc, se numesc Paris și sunt extratimpurii, tocmai de aceea le cultivăm mai devreme. (n.r., întrebare: Și primele roșii o să le culegeți când?) Depinde totul de vreme, trebuie să avem soare, să aibă lumină, ca să poată face fotosinteză. Sperăm să ieșim cât mai devreme cu ele, la sfârșitul lui martie.
Legumicultorii care cultivă roșii extratimpurii beneficiază de ajutor prin programul Tomata. Primesc 3.000 de euro pentru 1.000 de metri pătrați, la fel ca acei fermieri care au culturi în sere neîncălzite sau în spații deschise. Legumicultorii care au solarii încălzite sunt nemulțumiți și consideră că sprijinul din partea statului ar trebui să fie mai consistent. Aceștia spun că în lunile decembrie și ianuarie au plătit aproximativ 90.000 de lei pentru materia primă cu care au încălzit solariile.
Ionuț Lincă, legumicultor din Izbiceni, Olt: Fiind în perioada asta plantate roșiile, vorbim de decembrie, în continuare ianuarie, februarie, martie, lună de iarnă, e foarte greu să faci o cultură în perioada de iarnă, Centrala consumă undeva la 400-500 kg de cărbune pe noapte, undeva la 800-900 de lei pe noapte, costurile.
Liliana Ispas, purtător de cuvânt Direcția Agricolă Olt: La nivelul județului Olt, suprafața de spații protejate înscrise în programul de legume – spații protejate este de 784 de ha. 40% din această suprafață este încălzită, fie că vorbim de centrale sau de tunuri cu aer cald.
Reprezentanții Direcției Agricole Olt spun că și anul acesta se așteaptă să se înscrie în programul Tomata peste 8.000 de legumicultori din județ.