Castelul Nalatzi-Fay, de la marginea oraşului Haţeg, va fi restaurat

Castelul Nalatzi-Fay, de la marginea oraşului Haţeg, va fi refăcut. Clădirea a fost lăsată în paragină timp de aproape 20 de ani, cât a durat procesul dintre statul român şi descendenţii familiei de boieri din Ţara Haţegului care au revendicat proprietatea. Acum este definitiv în posesia primăriei, care a început demersurile pentru reabilitare.

12 Noiembrie 2022, 13:43 (actualizat 12 Noiembrie 2022, 14:30) Știrile TVR |

Castelul Nalatzi-Fay a fost construit în anii 1725. Însă a luat forma de acum abia la începutul secolului al 19-lea, când groful György Teleki și soția acestuia l-au renovat.

În 1948, castelul şi grădinile sale au fost naţionalizate şi date în folosinţa Liceului Agricol din Timişoara.

În 2005, presupuşii moştenitori ai grofului au revendicat castelul, care de atunci a stat nefolosit şi s-a degradat încontinuu. Hoţii au vandalizat întreaga clădire. Chiar şi treptele de marmură din interior au fost furate sau sparte. Vegetaţia parcului a crescut haotic, iar cele două lacuri au secat.

Abia în vara acestui an, Tribunalul Hunedoara a dat definitiv câştig de cauză Primăriei Haţeg, care a devenit unic proprietar.

Lucrările de restaurare ar trebui să înceapă cât mai curând pentru că şi acoperişul castelului a început să se distrugă, ceea ce pune în pericol întreaga clădire.

CUVINTE CHEIE

Articole pe aceeaşi temă

Source