Cât de mult afectează sănătatea și economia trecerea la ora de vară

14 Martie 2023, 13:48 (actualizat 14 Martie 2023, 13:52) Știrile TVR |

Ceas / FOTO: Unsplash

Pe 12 martie, cea mai mare parte a Statelor Unite și Canadei va fi privată de o oră. Europa va suferi aceeași pierdere două săptămâni mai târziu – o victimă a unei practici persistente și nepopulare de a trece la ora de vară. Majoritatea lumii a evitat sau a abandonat practica, dar în SUA și Europa legislatorii n-au reușit să oprească schimbarea orei.

Statele au început să treacă de la ora standard de iarnă la cea de vară în timpul Primului Război Mondial, pentru a reduce costurile energiei – o oră cu lumină naturală în plus reducea timpul petrecut seara cu luminile aprinse. În SUA și Europa, practica s-a împământenit și a persistat. Dar se confruntă cu tot mai multe împotriviri.

„În restul lumii, opinia publică este neclintită – există mai multe țări care nu-și schimbă ora”, spune Ariadna Güell Sans, unul dintre coordonatorii Inițiativei de la Barcelona privind utilizarea timpului pentru o societate sănătoasă, o organizație specializată în politici legate de timp. Potrivit cercetărilor, datul ceasurilor înainte sau înapoi, chiar dacă este vorba de o singură oră, are un impact negativ asupra economiei, siguranței rutiere și sănătății. Cu toate acestea, SUA, Europa și alte câteva state nu par dispuse să renunțe la acest obicei. Dificultatea, spune Güell Sans, este luarea deciziei de a rămâne la ora standard sau la cea de vară.

În urmă cu un an, Senatul SUA a aprobat legea care prevede trecerea permanentă la ora de vară. Dar demersul nu a fost susținut de Camera Reprezentanților, care trebuie să aprobe la rândul ei legea înainte ca aceasta să ajungă la președinte. Într-o nouă încercare, grupul de senatori a reintrodus inițiativa la începutul lui martie 2023.

Și Europa încearcă să renunțe la schimbarea orei, dar crizele au pus capăt tentativelor: mai întâi a fost Covid-19, după care, în ultimul an, invazia Rusiei în Ucraina a acaparat atenția blocului comunitar. În 2019, Parlamentul European a votat pentru abolirea schimbării orei, dar nu a primit aprobarea necesară din partea Consiliului European, celălalt organ legislativ al Uniunii Europene. Consiliul a pasat problema în curtea puterii executive a UE – Comisia Europeană – pentru o evaluare a impactului.

Progresul este lent – și asta are efecte negative din mai multe considerente. Mai multă lumină seara presupune mai puține accidente rutiere în timpul orelor de vârf. Acesta este motivul pentru care, Steve Calandrillo, un profesor la Școala de Drept a Universității Washington, care a studiat implicațiile orei de vară, susține adoptarea ei permanentă. „Întunericul ucide”, spune Calandrillo. „Iar lumina soarelui salvează.” Există și beneficii economice. Într-un studiu publicat în noiembrie anul trecut, se sugera faptul că o oră suplimentară cu lumină naturală adăugată serii poate reduce accidentele rutiere, economisind aproximativ 1.2 miliarde de dolari anual doar în SUA.

Când oamenii sunt treji, lumina naturală suplimentară îi poate face să cheltuie mai mulți bani. „Americanii sunt mai puțin dispuși să iasă în oraș și să facă cumpărături când este întuneric”, spune Calandrillo.

Într-un raport din 2016, întocmit de JPMorgan Chase & Co, erau contabilizate cheltuielile făcute în Los Angeles la începutul și la sfârșitul perioadei orei de vară, și comparate cu cele din Pheonix, Arizona, unde nu se schimbă ora. În urma cercetărilor, s-a descoperit o creștere de 0.9 procente a plăților efectuate cu cardul de credit pe cap de locuitor în Los Angeles, în martie, după ce s-a trecut la ora de vară, spre deosebire de Phoenix, și o scădere de 2.5 procente în noiembrie, când s-a revenit la ora standard.

Dar alți cercetători susțin că adoptarea orei standard ar avea mai mult sens – inclusiv Güell Sans. Spania, țara în care ea trăiește, se abate de la fusul său orar; își sincronizează ora cu cea din Europa centrală și nu cu Marea Britanie, care se află chiar deasupra sa și este cu o oră în urmă. În medie, spaniolii dorm aproape cu o oră mai puțin în fiecare noapte decât alți europeni, în mare parte din cauza acestei ciudățenii a fusului orar, care își are rădăcinile în timpul Primului Război Mondial, pentru ca Spania să aibă același fus orar ca Germania nazistă. O trecere permanentă la ora de vară ar presupune mai multe dimineți întunecoase în Spania, pe timp de iarnă, aducând aceleași riscuri de accidente rutiere create de serile întunecoase din alte locuri.

În plus, lumina naturală suplimentară în timpul serii poate tulbura somnul oamenilor. Într-un studiu din 2019 efectuat în SUA, au fost comparate regimurile de somn ale oamenilor care trăiesc în extremitățile opuse ale aceluiași fus orar, unde soarele răsare și apune la ore diferite. S-a descoperit faptul că o oră de lumină naturală adăugată serii a redus durata somnului cu aproximativ 19 minute.

În timp ce SUA și Europa ezită – atât cu privire la abolirea schimbărilor sezoniere, cât și alegerii orei permanente – alte locuri au ales să renunțe la această schimbare de macaz temporal.

Argentina a renunțat la ora de vară în 2009. În Mexic, legislatorii au decis să abolească schimbarea orei după 2022 (deși legea nu se aplică unor orașe aflate de-a lungul frontierei nordice, care încă se pot sincroniza cu SUA). Arizona și Hawaii deja nu mai trec la ora de vară, iar câteva zone ale Canadei nu își schimbă ora.

În SUA, legislatorii din statele componente au încercat să preia controlul asupra situației. În 2019, în Delaware a fost aprobată legea care prevede adoptarea permanentă a orei de vară, dar aceasta va intra în vigoare doar dacă statele vecine Pennsylvania, New Jersey și Maryland urmează același parcurs. Ontario a aprobat o lege similară, care va intra în vigoare doar dacă statele vecine Quebec și New York vor proceda întocmai. Columbia Britanică așteaptă ca Washington, Oregon și California să se alăture demersului. La nivel de stat, există același imperativ al obținerii consensului.

O oră suplimentară de lumină naturală poate fi binevenită pentru mulți, dar în contextul în care statele americane și țările vecine nu vor coopera pentru a ajunge la un consens, oamenii vor risca în continuare o întoarcere în întuneric.

Source

Distribuie știrea