Colectarea deşeurilor rămâne o provocare pentru România. Daca în Europa economia circulară atinge o cifră medie de 20 de procente, la noi este de doar 1,5%. În ciuda eforturilor făcute de firmele de reciclare care investesc în noi capacităţi de producţie, colectarea deșeurilor este, în continuare, redusă. Noul program Returo pare însă că da rezultatele așteptate, susţin companiile din domeniu.
100 de frigidere pe oră sau un milion pe an vor fi reciclate în a treia fabrică de profil din România, inaugurată în Buzău. Investiţia a fost făcută de un mare reciclator din Europa specializat în recuperarea deşeurilor electronice şi electrocasnice.
În mod normal, componentele reciclate se întorc în industrie însă din păcate piaţa românească din acest moment nu are capacități de prelucrare, pentru tot ce produce fabrica buzoiană.
Pentru început, în noua fabrică lucrează doar 6 muncitori, toate procesele de dezasamblare, separare, topire fiind robotizate.
Consumam mult și producem deșeuri pe măsură iar asta îi obligă pe reciclatori să transforme ceea ce iese din uz în materie primă. Din păcate însă capacitatea de colectare este mult sub cea de reciclare.
În România mai există două platforme de reciclare pentru electrocasnice şi electronice, la Câmpia Turzii şi Arad.
Inițiativele mediului de afaceri în domeniul verde au susținere inclusiv din partea administraţiei prezidenţiale.
Un frigider conține 440 de grame de freon. Dacă acest gaz nu este recuperat şi ajunge în atmosfera poate avea efectul poluator a aproape 3 tone de dioxid de carbon.