Fostul premier francez François Fillon, condamnat de o curte de apel la un an de închisoare cu executare în procesul unor angajări fictive

Francois Fillon. Arhivă / FOTO: Foto: euronews.com

În acest dosar care a explodat în plină campanie prezidenţială a candidatului dreptei în 2017, François Fillon a fost condamnat de asemenea la plata unei amenzi de 375.000 euro. El va avea 10 ani de interdicţie pentru a candida la o funcţie publică.

Soţia sa a primit 2 ani de detenţie cu suspendare, o amendă de 375.000 euro şi 2 ani interdicţie de a candida.

În acelaşi proces, Marc Joulaud, fost supleant al lui Fillon în postul de deputat, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare şi la 5 ani  interdicţie de a candida.

Cei doi Fillon şi Joulaud au fost condamnaţi şi la plata a circa 800.000 euro către Adunarea Naţională, constituită în parte civilă.

Condamnaţii, absenţi la pronunţarea sentinţelor, le pot contesta în casaţie.

Fillon ar putea totuşi să nu execute sentinţa în închisoare. Dacă nu va formula recurs, va fi convocat în faţa unui judecător de aplicare a pedepselor, care ar putea decide, spre exemplu, ca fostul premier să fie supravegheat prin purtarea unei brăţări electronice.

Sentinţele de luni, pronunţate pentru deturnare de fonduri publice, complicitate la abuz de bunuri sociale şi tăinuire a acestor două infracţiuni, sunt mai uşoare decât cele dictate de tribunalul de primă instanţă la 29 iunie 2020.

Source