Incidenţa cazurilor de tuberculoză crește în România, pentru al treilea an la rând. Una dintre cauze este poluarea

Este al treilea an la rând când incidenţa cazurilor de tuberculoză crește în România. Am ajuns ţara europeană cu cea mai mare incidenţă a bolii. Cele mai noi cercetări arată o legătură clară între cazurile de TBC şi zonele poluate cu particulele fine. România plăteşte penalizări pentru nivelul poluării, dar plăteşte şi mai mult pentru toate bolile care sunt agravate de inhalarea micilor particule care distrug sănătatea.

Peste 100 de copii au fost diagnosticaţi cu tuberculoză în ultimii doi ani. Numărul total al cazurilor a ajuns acum la peste 400.

Creşte alarmant numărul bolnavilor la nivelul întregii populaţii. În 2023, rata incidenței tuberculozei a urcat la 48 de cazuri la suta de mii de locuitori, față de 39,7 la sută în 2021.

A crescut numărul bolnavilor de TBC în toată lumea, mai ales după ce în timpul pandemiei s-au diagnosticat mai greu pacienţi cu tuberculoză.

Dar sunt şi alţi factori de risc ce au dus la înmulţirea cazurilor: în special poluarea.

Specialiştii de la Institutul Marius Nasta şi de Facultatea de Geografie au verificat dacă există o corelare între zonele cu mai multe infectări cu TBC şi cele unde este depăşit frecvent nivelul poluării, în special cu particule în suspensie pm2.5.

Particulele pm2.5 sunt foarte fine şi ajung foarte ușor în plămânii noștri. Sunt un real pericol mai ales în zonele aglomerate din oraşele României.

Iar medicii spun și că scăderea imunităţii ca urmare a expunerii la aceste particule ne fac mai vulnerabili, inclusiv la TBC. Expunerea la poluare poate afecta şi eficienţa tratamentelor, pe termen lung.

Soluția? Să mai renunţăm la maşini, la centralele de apartament şi la şantiere.

Anual, pe 24 Martie marcăm Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei.

Distribuie știrea