Motoarele diesel, detronate de cele hibride și electrice. Vardie (APIA): ”Oamenii au înțeles că impozitele vor fi importante”

Premieră pe piaţa auto din România. Maşinile electrice şi hibride au depăşit că vânzări diesel-ul, atât de iubit de români. Stimulentele acordate prin Programul Rabla PLUS cu siguranţă au ajutat la obținerea acestui rezultat. Totuşi, şoferii încă se plâng de infrastructură dedicată mașinilor electrice și susțin că așteaptă mai multe investiții în stațiile de încărcare.

19 August 2022, 18:58 (actualizat 19 August 2022, 20:40) Știrile TVR |

Pe piața auto din România s-a înregistrat o premieră. Reprezentanții Ministerului Mediului susțin că 2022 este primul an în care în țara noastră s- au cumpără mai multe maşini verzi decât autoturisme diesel. Iar situația pare să rămână aceeași și în următoarea perioadă.

Analiză înmatriculărilor auto, în funcţie de tipul de motorizare, în primele şapte luni din acest an, arată că mașinile electrice și cele hibrid au o creştere de 106,4%, față de aceași perioada a anului trecut, iar acum au o cotă de piaţă de 20,7%. În același timp, înmatriculările autoturismelor cu motoare diesel înregistrează o scădere de 29,3% faţă de primele şapte luni din 2021 şi deţîn o cotă de 14,1% din total.

”Acest lucru arată, foarte clar, o tendinţă europeană, o tendinţă mondială care a ajuns şi în România. este sfârşitul erei diesel, este începutul unei noi gândiri. Acest lucru nu s-ar putea întâmpla dacă nu am avea o politică coerentă pe termen mediu în ceea ce priveşte susţinerea unor politici publice a acestor tendințe. Avem programele Rabla şi Rabla Plus”, anunță Tanczos Barna, ministrul Mediului.

Oamenii au început să cumpere mai puține mașini la mâna a doua, au ințeles că impozitele vor fi importante. Au început să înțelegă avantajele mașinilor electrice”, spune Dan Vardie, preşedinte APIA.

Cei care folosesc o mașină electrică, în două săptămâni devin fani. Mulţi şoferi spun că sunt tentaţi să-şi cumpere o maşina electrică sau una hibrid, dar au unele reţineri.

”Dacă infrastructura ar fi ok, da. Deocamdată se încarcă foarte greu, e cu programare”, mai spune el.

”În cazul maşinilor electrice infrastructură este, în acest moment, într-o fază în care este destul de bine echilibrată. Dacă cei care au maşini electrice, toţi fac un anumit traseu, infrastructură se dovedeşte a fi insuficientă pentru un coridor foarte folosit. Statistic vorbind, toate staţiile din România sunt insuficient folosite. O staţie de genul acesta are nevoie să încarce 4, 5 maşini pe zi, ori lucrul ăsta nu se întâmplă la toate staţiile”, explică Adrian Mitrea, specialist în jurnalism auto.

Ministrul mediului, Tanczos Barna, anunță că lucrează la un nou program pentru achiziţia de maşini nepoluante şi în sectorul comercial, atât pentru transportul de persoane, cât și de marfă, program care ar putea fi lansat anul viitor.

Source

Distribuie știrea