O fostă închisoare din Capitală s-a transformat în spaţiu dedicat artei. La Malmaison, pe Calea Plevnei, spaţiile abandonate au fost renovate de artişti. Artă și știință

La Malmaison s-a născut o adevărată comunitate a artelor plastice. Acolo sunt deschise sau în curs de amenajare peste 30 de ateliere şi galerii de artă. Chiar la inaugurare, am vizitat o primă expoziţie, cu tematică ştiinţifică, Fusion Air 2021. Vedem lucrările a 4 artişti care au colaborat cu oameni de ştiinţă de la câteva institute de cercetare de la noi.

19 Iunie 2021, 16:00 |

Povestea atelierelor de la Malmaison a început în momentul în care câțiva tineri artiști și-au căutat spații de lucru. Au găsit clădirea fostei cazarme militare din Calea Plevnei, care a funcționat și ca închisoare, cu o vechime de 177 de ani, unde i-au atras încăperile înalte, luminoase.

Treptat, s-au asociat tot mai mulți artiști și galeriști, au negociat o chirie decentă, și așa a rezultat o adevărată comunitate a artelor plastice la Malmaison.

Încăperile erau destul de degradate, așa că a trebuit să fie renovate.

Prima expoziție la Malmaison, la galeria Sac, explorează relația artei cu știința.

Patru artiști au avut rezidențe de lucru în câteva centre de cercetare, iar instalațiile rezultate au fost prezentate publicului.

Un pergament sensibil la atingere propune o experiență multisenzorială, după ce artista a făcut un stagiu la Institutul de Cercetare pentru textile și pielărie.

Un alt proiect a vrut să facă vizibile particulele imperceptibile cu ochiul liber din jurul nostru.

O altă instalație prezintă rezultatele unui experiment interspecii, cu țesuturi artificiale și naturale.

Cea mai surprinzătoare cercetare din expoziție e cea care arată cum sunt influențate celulele vii de frecvențele sunetului.

Atelierele și galeriile ocupă aproximativ 3 mii de metri pătrați din clădirea Malmaison. Artiștii cred că trebuie să aibă un loc sigur și vizibil în societate, iar comunitatea formată acolo le va da o voce mai puternică.

Source

Distribuie știrea