Silicon Valley Bank, a 16-a bancă din Statele Unite, a intrat în faliment. Este cel mai mare colaps de la criza din 2008

Grupul financiar Sillicon Valley Bank a dat faliment, iar anunțul a zguduit bursele americane și europene. Este cea mai mare bancă în colaps de la criza din 2008. Miliarde de dolari care aparțin companiilor și investitorilor au rămas blocate.

11 Martie 2023, 12:49 Știrile TVR |

Administrația federală de garantare a depozitelor a fost desemnată să evalueze și să valorifice proprietățile băncii, a 16-a ca valoare din Statele Unite. Bunurile băncii sunt cotate la 209 miliarde de dolari.

În timp ce încerca să blocheze pierderea capitalului, creditorul a pierdut aproape două miliarde de dolari din cauza deciziei Rezervelor Federale, banca centrală a Statelor Unite, de a crește accelerat dobânda de referință.

Criza băncii americane a trimis unde de șoc și în Europa.

James Athey, director de investiții ABRDN: „Pieţele sunt foarte volatile deoarece ne aflăm în acest mediu cu inflaţie ridicată şi politici rapide de întărire monetară. Chiar în ultimele zile Rezervele Federale şi Jerome Powell (președintele Băncii Centrale, n.r) le-au dat motive întemeiate investitorilor să se teamă de o direcţie accelerată şi o posibilă politică a ratei înalte a dobânzii în următoarele luni. Această tendinţă a fost accelerată aseară de veştile din California că o bancă din Sillicon Valley specializată în investiţii în startup-uri este obligată să-şi mărească propriul capital pentru a-şi reface echilibrul. În ultimele 12 – 18 luni am văzut asta în repetate rânduri: performanţa puternică de ieri se transformă în prăbuşirile de mâine. Desigur, există o corelaţie între bursele din SUA şi cele europene.

Sediul central și toate sucursalele băncii falimentare vor fi redeschise peste două zile pentru ca toți deținătorii de depozite care sunt asigurați să aibă acces la fondurile proprii. Din păcate procesul este limitat: 89% din depozite nu erau asigurate la sfârșitul anului trecut. Autoritățile financiare se străduie în acest weekend să găsească o altă bancă dornică să fuzioneze cu SVB pentru a se evita o criză mult mai mare.

Source

Distribuie știrea