România e în stare de alertă epidemică din cauza gripei. În ultima săptămână a lui 2022 au fost aproape 5.000 de cazuri de gripă, iar două persoane şi-au pierdut viaţa din cauza virusului. Ministrul Sănătăţii a explicat că nu declară epidemie pentru că ar însemna aplicarea unor restricţii. Iar autorităţile fac recomandări pentru populaţie, în special pentru școli, spitale şi angajatori, dar şi pentru restul populaţiei. Iar Ligia Deca, ministrul Educaţiei, susţine că şcolile vor începe cursurile normal, de luni.
Două femei, de 25, şi de 50 de ani, amândouă din Bucureşti, au murit din cauza complicaţiilor provocate de virusul gripal. Nu erau vaccinate. Sunt primele decese din acest sezon gripal. În ultima săptămână a anului, în România au fost confirmate 4.961 de cazuri de gripă, cu peste 2.200 mai multe faţă de săptămâna anterioară. Alexandru Rafila explicase că după trei săptămâni de creşteri consecutive şi o rată de pozitivare de 10% poate fi declarată epidemie de gripă, acum a explicat că suntem în stare doar de alertă epidemică.
ALEXANDRU RAFILA, ministrul Sănătăţii: Declararea epidemiei pe baza unui ordin de ministru ne-ar pune în situația în care există o lege adoptată în timpul pandemiei, Legea 136, care generează automat anumite restricții. Nu este o situație dramatică, e o situație fără precedent în această perioadă.
Autorităţile au emis doar recomandări. Cu toţii ar trebui să ne spălăm pe mâini cât mai des, să vorbim cu medicul de familie dacă apar probleme de respirație, să evităm aglomeraţia şi spaţiile închise.
Recomandări sunt şi pentru şcoli şi grădiniţe. Cursurile vor începe luni, aşa cum era programat.
LIGIA DECA, ministrul Educaţiei: Nu încurajăm în niciun fel neparticiparea la cursuri, considerăm că după doi ani pandemici e foarte important să păstrăm ritmul, să avem procent mare de participare la cursuri. Considerăm că accentul trebuie să fie pe prevenție.
În spitale, recomandările devin obligatorii, spune ministrul, la decizia managerului unităţii medicale. Una dintre măsurile propuse este limitarea sau adaptarea programului de vizite.
La Spitalul Judeţean din Slatina, în secțiile vulnerabile a fost interzis accesul rudelor, iar în celelalte a fost restricționat și condiționat de purtarea măștii de protecție.
DORIN POSTELNICU, purtător de cuvânt SJU Slatina: S-a suspendat venirea vizitatorilor pe secțiile de Neurologie, Chirurgie, Psihiatrie, Pediatrie, Medicină Internă, Cardiologie.
Iar Direcţia de Sănătate Publică Buzău a trimis o scrisoare școlilor şi cere ca triajul epidemiologic al copiilor să fie amănunţit.
CARMEN SCÂNTEI, șefa Departamentului Epidemiologic, DSP Buzău: Personalul medical trebuie foarte bine implicat şi nu numai personalul medical, chiar şi personalul didactic, care nu trebuie să admită intrarea în colectivitate a copiilor care prezintă semne de infecţie şi care nu au fost văzuţi prin cabinetul medical al şcolii.
Datele Institutului Naţional de Sănătate Publică arată că, faţă de anii anteriori pandemiei, sezonul gripal a debutat mult mai devreme.
ŞTEFAN DASCĂLU, cercetător, Universitatea Oxford: Am intrat într-o situație prepandemică, fără a ține cont de faptul că imunitatea noastră, nemaiavând aceeași expunere sezonieră la infecțiile virale, printre care și gripa, este mult mai slabă.
CRISTIAN OANCEA, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara: Trebuie să ne protejăm şi nu trebuie să sărim la farmacii să ne cumpărăm medicamente preventiv.
Estimările Institutului Naţional de Sănătate Publică spun că vârful infecţiilor ar urma să fie atins între 15 ianuarie şi 10 februarie.