Ungaria prelungește perioada de plafonare a ipotecilor și a prețurilor la combustibili și alimente

Guvernul Ungariei a decis să prelungească plafonarea preţurilor la combustibili şi alimentele de bază după 1 octombrie, când urma să expire această măsură, transmite agenția Reuters, preluată de Agerpres.

17 Septembrie 2022, 16:05 (actualizat 17 Septembrie 2022, 16:46) Știrile TVR |

Viktor Orban

Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, a anunţat sâmbătă că, tot pentru protecţia populaţiei împotriva scumpirilor, se va prelungi şi limitarea ratelor la creditele ipotecare “cu cel puţin 6 luni” faţă de termenul stabilit iniţial la sfârşitul anului.

La sfârșitul lunii iulie, guvernul de la Budapesta a decis să restrângă accesul la combustibilii cu preţuri plafonate şi, de asemenea, să scoată pe piaţă aproximativ un sfert din rezerva strategică de combustibili pentru a asigura aprovizionarea.

Astfel, preţul plafonat de 480 de forinţi (1,19 euro) pentru litrul de benzină şi motorină este disponibil numai pentru vehiculele proprietate personală, utilajele agricole şi taxiuri. Au fost excluse autovehiculele deţinute de companii.

Guvernul condus de Viktor Orban a introdus plafonul în ideea de a proteja consumatorii de efectele inflaţiei, care a atins cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii. Ulterior, Guvernul de la Budapesta a decis că de preţurile plafonate vor beneficia numai automobilele înmatriculate în Ungaria, o decizie care a provocat o dispută cu Uniunea Europeană.

Source